Top 13 Best Automation Engineer Interview Questions/Answers

With this tutorial, we will continue with where our previous video, "What are the Industrial Automation Job types?", closed with beginning the discussion on Automation Job Interview questions.

So now that we have learned about the Automation Job types let's move on to learn more about some of the questions you'll be asked during an interview.

we love helping you learn. So, if you enjoy this video as much as we enjoyed making it. So, you’ll never miss another one! Moving on to the job interview. The job description and degree of responsibilities vary and so you should align your capabilities with the experience required.

What type of job interview questions will you be asked in Automation Companies?

Again, this will vary, and if you don’t have the experience or direct answer, prepare yourself for the response.

Question 1. What are the five IEC1131 programming languages?

Answer: Instruction List, Structured Text, Ladder Diagram, Function Block and Sequential Function Chart.

Question 2. Explain PID Based Control System?

Answer: PID or “Proportional Integral Derivative” is widely used in closed loop control. PID controllers maintains the output to a device so that there is zero error between process variable input and set point to the device.

Question 3. Please explain the difference between a PLC and DCS?

Answer: a PLC or programmable logic controller is a ruggedized computer used for automating processes. A DCS or distributed control system is similar to a PLC in that it has rugged computer controllers however the DCS contains multiple autonomous controllers that are distributed throughout a system, also used for automating processes.

Question 4. What Is Encoder?

Answer: An encoder is a rotary device that outputs digital pulses which from angular motion. The encoder consists of a wheel with alternating clear stripes detected by optical sensors to produce the digital outputs.

Question 5. What Are the different components used in automation?

Answer: The components of automation system include sensors for sensing temperature, pressure,

Flow, level and etc., transmitters for transmitting the raw signal, control system which includes PLC, DCS and PID controllers, output devices and actuators like drives and control valves.

Question 6. Who are the leading PLC providers?

Answer: Leading PLC providers include “Rockwell Automation Allen Bradley”, “Siemens”, “Schneider Modicon” and “GE Fanuc”.

Question 7. Who are the leading DCS providers?

Answer: The leading DCS providers include “Yokogawa”, Honeywell, “Fisher – Rosemount”, “ABB”, “Moore” and “Foxboro”.

Question 8. Who are the leading SCADA software companies?

Answer: Leading SCADA software companies are “Aveva Wonderware”, “GE Cimplicity”, “GE iFix”, Siemens WinCC, “Iconics Genesis64”, “Inductive Automation Ignition”, “Rockwell Software FactoryTalk View”.

Question 9. What types of sensors are used for measuring?

Answer: Temperature, Pressure, Flow, Level, Conductivity, Density, Ph type sensors.

Question 10. What is transmitter?

Answer: A transmitter is an electronic device mounted in the field or plant close to a sensor. The sensor transduces a measured physical variable like temperature and then outputs a low electronic signal to a controller. The basic function of the transmitter is to sense the low-level signal, amplify it to a higher level and transmit the signal to a controller.

Question 11. Why is 4-20 mA preferred over 0-10 V Signal?

Answer: The 0-10 V signal has the tendency to weaken over a long distance because of resistance. The 4-20 mA can travel a long distance without dropping signal value. If the signal drops below 4 mA the read value will be a negative value and can be determined as faulted or open wire.

Question 12. Why is 4-20 mA preferred over 0-20 mA signal?

Answer: With 0-20 mA you cannot easily determine between minimum field value and a wire break. With the 4-20 mA, a wire break can be determined. When the input value is at minimum the transmitter will provide 4 mA while in with a wire break it will provide 0 mA.

Question 13. Difference between 2-wire, 3-wire and 4-wire transmitters?

Answer: For a 2-wire transmitter the power and signal are transmitted through same cable. For a 3-wire transmitter the data signal and power are with respect to common ground and for a 4-wire transmitter two of the wires are used for power and two wires are used for signals. Be ready to answer a few more questions, for example; Have you lead any projects; please explain how you were successful? This company was very interested in my ability to work within a team. Could you get along with a diverse group of people from different cultures? This concludes, “What are Automation Job Types and associated job interview questions”. I hope you have enjoyed learning about your next job interview and that it will support you in your upcoming job.