Grammar Notes Test

1. Choose the correct answer.

Mum ... for her car keys for the last hour, and she still can't find them.

A) was looking

B) is looking

C) has been looking

D) had been looking

2. Choose the correct answer.

Do you know what time the next train ... ?

A) leaves

B) will leave

C) does leave

D) is leaving  

3. Choose the correct answer.

Stephen ... talk to his teacher if she's having problems with the assignment.

A) should

B) ought

C) has

D) is

4.Choose the correct answer.

The school rules clearly state that we ... leave the school grounds without permission from a teacher.

A) had better not

B) must not

C) might not

D) don't have to

5. Choose the correct answer.

Oliver wishes he ... his house earlier; then he wouldn't be stuck in traffic now.

A) left

B) had left

C) would leave

D) would have left

6.Choose the correct answer.

But for your help we ... in time.

A) hadn't finished

B) would not finish

C) should not have finished

D) didn't finish

7. Choose the correct answer.

I was ... by hearing my own name ... a whisper.

A) awoken, having spoken by

B) awakened, spoken in

C) awaken, speaking with

D) waken, speak with

8. Choose the correct answer.

Andrew spends most of his free time ... the Net.

A) surfing

B) hanging out

C) chatting

D) throwing

9. Choose the correct answer.

Helen said that she ... in two weeks’ time.

A) has left

B) had been leaving

C) would be leaving

D) will leave

10. Choose the correct answer.

George ... to be the best student in the class.

A) is said

B) said

C) has said

D) is saying

11. Choose the correct answer.

The children are really looking forward ... on holiday abroad.

A) to going

B) to go

C) going

D) will go

12. Choose the correct answer.

He stood beside a bush of pale roses ... the last bees ... into the hive. He seemed not ... attention to Ann's cry.

A) watching, to crawl, to pay

B) having watched, to be crawling, to be paying

C) watched, crawl, paid

D) watching, crawling, to have paid

13. Choose the correct answer.

... African cheetah is believed to be ... fastest animal on ... earth.

A) An, the, the

B) The, - , -

C) -, - , -

D) The, the, -

14. Choose the correct answer.

She spoke to ... person at the party.

A) few

B) a few

C) every

D) many

15. Choose the correct answer.

You are not the only one who failed to hear the news. I didn't ... .

A) neither

B) either

C) both

D) also

16. Choose the correct answer.

I don't want to listen to your … explanations.

A) farthest

B) further

C) farther

D) the furthest

17. Choose the correct answer.

He was very fond ... his sister and meant always to take care ... her. She was glad ... his company too.

A) of, of, with

B) for, for, of

C) of, of, of

D) with, for, for

18. Choose the correct answer.

I'd like you ... the mirror a bit higher.

A) rise

B) raise

C) to raise

D) to rise

Read the text. Then choose the correct answer for each question below (19-22).

People living long ago on the hot coastal strip of Peru created some of the world's most beautiful textiles. Archaeologists have found an amazing quantity of these in "mummy bundles" tucked away in tombs. These ancient people of the Andean region, like those of Egypt, believed the dead needed articles from this life to use in their future life. Some fragments of the cloth are 3,000 years old, but the finest examples belong to the period between about AD 300 and 1000. The people who wove these textiles spun fine, smooth yarn of cotton or of the wool of alpacas, llamas, and vicunas. They used most weaves known today and some too complicated for modern looms. They were expert dyers, with almost 200 hues at their command. With their many-coloured yarns they worked out gay, elaborate designs. They wove cloth ingeniously into the shapes of garments and other articles, for they did not cut and sew.

19. It is clear from the passage that the ancient peoples of both Peru and Egypt

A) used the wool of llama to produce cloth

B) weaved patterns too complicated for today's looms

C) did not cut or sew to make a garment

D) believed in another life after death

20. According to the passage, some of the fabrics made in Peru over 1000 years ago …

A) were made of synthetic fibres

B) were sown together with great skill

C) would be difficult to make on modern looms

D) were only produced in a few colours

21. The dyers described in the passage

A) were skilled in achieving different shades of colour

B) knitted the fabric instead of using looms

C) produced excellent fabric by using multi-coloured yarns simultaneously

D) were able to use 200 shades on one piece of cloth

22. The word “elaborate” in the text is closest in meaning to …

A) thick

B) detailed

C) simple

D) expensive

Read the text. Then choose the correct answer for each question below (23-26).

A sphinx is a legendary monster with a human head and a lion's body. In ancient Egypt, where the idea originated, the head was usually a portrait of the reigning pharaoh. It also represented the sky god Horus. The Egyptians always pictured their kings as calm and stately, with wide-open, staring eyes. The lion's body - symbolizing courage - is crouched with its front feet outstretched.

From Egypt the idea of the sphinx spread to the Syrians and Phoenicians and finally to the Greeks. These peoples gave the creature the head and bust of a woman. They added an eagle's wings to represent majesty and a long serpent's tail to indicate wiliness. In later Greek literature, the sphinx was no monster, but a beautiful, wise and mysterious woman.

The Great Sphinx at Giza was carved in about 2600 BC. It stands near the three great pyramids, gazing across the Nile to the east. The head is a portrait of Khafre, a pharaoh of the Old Kingdom. Near the sphinx rises Khafre's tomb, the second of the three great pyramids.

23. According to the passage, Egyptian sphinxes …

A) normally depicted the people's ruler

B) had the wings of an eagle

C) were more like a bust than a complete figure

D) were usually of the size of a lion

24. It is understood from the passage that sphinxes …

A) were only common in Egypt

B) were always carved to resemble Khafre

C) were usually standing upright

D) became popular with several civilizations

25. It is clear from the passage that the Great Sphinx at Giza …

A) can be found near the tomb of the pharaoh depicted on its head

B) is not a monster at all but a beautiful intelligent female

C) was carved by the sky god Horus

D) is the largest of all sphinxes in the world

26. The word “wiliness” in the text is closest in meaning to …

A) power

B) artfulness

C) health

D) wealth

Read the text. Then choose the correct answer for each question below (27-30).

Graffiti originally was the term used for inscriptions, figure drawings, etc., found on the walls of ancient ruins, as in the catacombs of Rome, or at Pompeii. But it has evolved to include any decorations inscribed on rocks or walls that are considered to be vandalism. However, some people consider graffiti - or at least some graffiti - an art form; in this sense, it is usually denoted as urban Aerosol Art.

The practices of graffiti and of considering graffiti as art are generally related to a subculture that rebels against extant societal authorities, or against authority as such.

Graffiti art is considered one of the four elements of hip-hop culture. Although existing previously in primitive form, it wasn't until it achieved popularity in the New York City subway system that it took on an extravagant artistic role. The founder or inspiration is noted as TAKI 183, a teenage pizzaboy who would tag his nickname in marker within every subway car that he daily got on. After being showcased in the newspaper, the intricate "tag" was being mimicked by hundreds of urban youths within months. With the innovation of art, and the craving to gain the widest audience, taggers began their work. What developed was a strict adherence to spraypaint, sampling foreign calligraphy, and the much anticipated mural that usually covered an entire subway car. The movement spread to the streets, returned to the railroads - where tagging was popularized by hobos - and eventually spread nationwide, and then worldwide, with the aid of the media and of rap music.

27. According to the passage, graffiti as art …

A) was appreciated by art critics across the world

B) was limited to the subways of New York

C) took place only in ancient times

D) makes up part of hip-hop culture

28. It is clear from the details in the passage that graffiti

A) is a very profitable art form

B) is considered acceptable by the authorities

C) is generally regarded as a form of rebellion

D) is mainly carried out by the rich and famous

29. The passage makes it clear that graffiti art was aided in its expansion by

A) well-established foreign artists

B) the authorities

C) pizza delivery companies

D) music and publicity

30. The word “primitive” in the text is closest in meaning to …

A) simple

B) large

C) old

D) extended

Muallif: Khamdambek Atajanov

O’zbekiston Yoshlar ittifoqi tashabbusi bilan tashkil etilgan "Masofaviy ta’lim" Telegram kanali.

Kanalga ulanish: https://t.me/masofatalim