December 31, 2023

Армія та Христианство │ У Христі нова людина. З новим розумом і серцем.

Це питання не раз порушували в пресі, на телебаченні, обговорювали на конференціях і під час приватних бесід. Тільки чомусь не чути чітко сформульованої відповіді. На цю тему говорять обережно, більш філософськи з присмаком політики та компромісу. І не дарма... адже існують вагомі причини, які каламутять воду під час відповіді на запитання: «чи сумісні армія і вчення Христа?».

Але від чого ж така невизначеність і половинчастість думок. (Одні кажуть, що «ні», інші стверджують, що служба християн у війську держави - це нормально). А це від того, що компроміс вразив чималу кількість євангельських церков, відібравши в них здатність розсудливо міркувати й давати правильну духовну оцінку як певним речам, так і цілим подіям. Страх Господній став чимось формальним, богословськи вірним і потрібним, але мало практичним і майже мертвим у серцях дітей Божих. У чому це проявляється? І де знайти цьому твердженню докази? Їх і не потрібно шукати, вони оточили нас так близько, що важко не побачити. Бажання і прагнення чималої кількості церков (говоримо про країни колишнього СРСР) бути прийнятими і значущими в державі та суспільстві, переважає над чистою і вірною любов'ю до Бога та Ісуса Христа. Самі того не помічаючи, вони стають більш світськими, ніж святими, більш освіченими і культурними, ніж істинно благочестивими. Занадто багато дбають про свій авторитет в очах держави і суспільства. Виходячи з цього, і починають себе правильно і нібито мудро поводитись. Те саме коїться на рівні апостолів, пророків, пастирів, євангелістів - багато хто почав розучувати пісні в бік держави, демократії та гуманності, викладають вчення зручне, яке влаштовує в середньому всіх: і церкву, і державу, і суспільство, і Бога (як вони думають). Але чи вірно це? Чи задоволений цим Бог та Ісус? Те, як думає церква, ще не говорить про те, що так думає Бог. Те, яку думку про те, що відбувається, мають християни, не означає, що Христос тієї ж думки. Подобається нам це чи ні, але без Бога всі ми - порожній християни, не означає, що Христос тієї ж думки. Подобається нам це чи ні, але без Бога та Христа всі ми - порожній звук. Тому не варто приписувати завищену важливість церкві.

Я не проти держави, як форми організації суспільства (але вона має свої межі, як територіальні, так і духовні). Я не проти суспільства, але воно потребує усвідомлення своєї гріховності, щоб прийняти Ісуса для порятунку від вічної смерті. Я проти компромісів церкви з державою.

Компроміс небезпечніший, ніж гоніння. Він не виступає відкрито проти Бога. Він лише відводить Його трохи вбік, розбавляючи Слово Боже гуманізмом, філософією і патріотизмом. Тоді на арену повільно, але впевнено, як абсолют, який вирішує, що можна, а що не можна випливає держава, диктуючи свої умови. Це проявляється в різних сферах, але сьогодні поговоримо, як це починає відбиватися на ставленні християн до армії. Дамо чітку відповідь на запитання: «що спільного в армії та вчення Ісуса Христа? і чи сумісні вони?»

А почнемо з визначення терміна «війна», щоб отримати більш повне уявлення про армію, її завдання і плоди. Війна - від «PALEMOS» - організована збройна боротьба між класами, державами, націями з використанням збройних сил (армії) як головного і вирішального засобу. Війна - це інструмент, за допомогою якого збільшуються банківські рахунки, розширюються володіння, а то й просто з'ясовуються стосунки. І грішний світ навчився ним користуватися досить майстерно! Подивіться репортажі новин із «гарячих точок», перегорніть уважно сторінки історії...

Тепер поговоримо конкретно про саму армію та її суть. Отже, армія – «головний і вирішальний засіб» у збройній боротьбі держав. Тобто вона призначена для фізичного і технічного знищення противника. А якщо бути точнішими, то для вбивства в особливо великих розмірах, маючи на руках ліцензію на відстріл, видану канцелярією держави. Відповідно і солдат, будучи основною бойовою одиницею, що становить збройні сили будь-якої держави, - ніхто інший, як убивця. І чим він відрізняється від звичайного кримінальника, який позбавив людину життя? Хіба що формою одягу. Для чого призначений солдат? Для захисту? Добре, але якою ціною? Ціною вбивства іншого солдата (який є також людиною, а не шматком заліза) і нерідко ціною життів громадян своєї ж держави. Де ж істина? Коли ми судимо кримінальника за вбивство, то застосовуємо до нього заповідь Божу – «не вбий» і Кримінальний Кодекс. Коли говоримо про вбивство, скоєне солдатом, - ніхто не згадує про Кримінальний Кодекс, заповідь Божу перекручують і починають говорити про праведне вбивство (начебто таке існує). І що найцікавіше, джерелом, що виправдовує солдата і наділяє його владою здійснювати суд над іншою людиною, стає в цьому випадку держава і її закони... А хто ж тоді Бог? Він що сьогодні дозволяє, а завтра скасовує, сьогодні у Нього вбивство гріх, а завтра ні? Хіба Він Бог безладу? Хіба не Він Господь, який має всю владу?

Отже, йдемо далі. Практично вся наука, яку викладають солдату ніщо інше, як мистецтво вбивати. Починається вона з дисциплінарної та психологічної підготовки. Вчать виконувати накази швидко, практично не замислюючись, заохочуючи більш рефлекторну, ніж розумову діяльність. Солдату так і кажуть: «Що думаєш, голова, для того щоб шапку носити, виконуй, за тебе подумає командир. Або нехай кінь думає, у нього голова велика». Це звичайно армійський гумор, але гумору в ньому відсотків п'ять. Звісно, солдата вчать і трошки думати, але в який бік? Армія вимагає від бійця ненависті до ворога (інакше в смертельній сутичці не вижити). Вчить вбивати і не шкодувати про скоєне. Вчить влучно стріляти, швидко і якісно перерізати горлянку, наносити каліцтва і афективно допитувати полонених. У характері заохочуються жорсткість, безжалісність і «собача відданість». Якщо не вірите, то йдіть і випробуйте. Солдат, чинить гріх у думках своїх щодня, дедалі більше і більше приростаючи до нього. Тому що під час тренувань чи то зі стрільби, чи то з рукопашного бою, підривної справи або тактики, він уявляє в мозку картини вбивства і розправи. Прокручує їх багато разів, шліфуючи і вдосконалюючи, щоб потім мозок на рівні рефлексу дав команду рукам або ногам: натиснути на гашетку або зламати кістку. Але ж Ісус учив, що кожен, хто подивився на жінку з хтивістю, уже в серці вчинив перелюбство. А яка різниця між блудом і вбивством? ніякої - і те й інше гріх. Багатьом важко провести межу між обов'язком перед державою і Страхом Божим. Поміркуйте: якщо брати йдуть служити в армію, вбивають, здійснюючи обов'язок перед державою і суспільством, не вважаючи це вбивство гріхом. То, що робити сестрам у деяких країнах Євросоюзу (в яких держава легалізувала проституцію та оформляє на роботу в будинок розпусти через службу працевлаштування) йти на «панель» і ставитися до блуду в робочий час як до трудового обов'язку, а після роботи проповідувати, що блуд це гріх? Скажете: «... у нас у країні не так, не бентежте, не малюйте все в похмурих тонах!». Але з таким поверхневим і зневажливим ставленням до вчення Христа і до самого Ісуса ми можемо наздогнати «розвинене нео-християнське суспільство» Європи та США, яке незабаром може так розкластися, що не в змозі визначати: гомосексуалізм це гріх чи дар Божий?

Наступне - зброя солдата. По-перше, вона плотська, по-друге, призначена для фізичного знищення людей. У повчанні з стрілецької справи так і написано: «Автомат Калашникова калібру 5,45 мм є індивідуальною зброєю солдата і призначений для ураження живої сили противника...». І там є ще купа різних «іграшок»: пістолетів, танків, літаків, ядерних бомб. Хороший арсенал, чи не так? Та тільки проти кого його застосовувати? Проти гріха? Проти сатани? Дивно, навіщо ж тоді нам потрібна розділ 6-й Послання до Ефесян? Бог що, надихнув її написати через Павла просто так, для товщини книги? Не жартуйте з Всемогутнім Богом.... Не дратуйте Його. Він терплячий і милостивий. Але і Його терпіння має межі.

Ну а тепер найголовніше - плоди армії та її діяльності. Вони соковиті, рясніють кров'ю і сльозами. Хтось скаже: «ні, плоди її це мир, справедливість, безпека». Не обманюйте себе, зазирніть глибше і побачите корита трупів по обидва боки, плач, горе і смерть. В ім'я чого? любові? справедливості? демократії? Якщо ви християнин і бажаєте мати щось спільне з армією, то подивіться, що ви в кінцевому підсумку принесете у світ. Замість Доброї звістки - страва смерті. Чи це бажання Бога? Ні, це більше схоже на бесівську вечірку, головним номером якої є вистава: «Хороші хлопчики вбивають поганих». Тільки актори вмирають по-справжньому.

Я повністю згоден, що військових потрібно євангелізувати, нести їм істину про Бога та Ісуса Христа, але не потрібно ставати такими як вони. Вони повинні побачити різницю між тим життям, яким вони живуть, і тим, яке приніс Христос. Якщо говорити, що, служачи в армії і проповідуючи, ми зможемо привернути до слухання Євангелія більше людей, то значить, для того, щоб привести до покаяння більше гомосексуалістів, треба, проповідуючи їм про спасіння Ісуса Христа, вступати з ними в статевий зв'язок або розділяти їхні погляди на життя? Але це маячня! і повна відсутність здорового глузду. Хіба проповідуючи грішникам, Ісус згрішив, щоб увійти до них у довіру і привернути їх до Себе? Це ми коротко пройшлися темою армія і війна. Заглиблюватися занадто багато не має сенсу. Витратиться купа часу, але корисного матеріалу, який може поліпшити наші стосунки з Богом, майже не знайдеться. Усе, що пропагується в армії і на чому ставиться наголос - ніщо перед пізнанням Бога та Його Сина. Що мені дає сміливість так міркувати про це? До покаяння і прийняття Ісуса Христа своїм Господом і Спасителем я був офіцером, а армія була моїм життям, моєю домівкою, моєю метою, мрією, або навіть, правильніше сказати, станом мого серця, яка виховала мене, і сама ж духовно й душевно скалічила. Вона була для мене найбільшим тягарем, але водночас моєю стихією і перевагою. Може, я не був фізично обдарований, але брав наполегливою працею, скільки міг. Може, був боягузливий, але ревнощі й підла хитрість допомагали досягати поставленої мети. І Бог цьому свідок. Так були розумніші, сильніші, шляхетніше, але вони так не любили армію. Вона стала для мене більшою, ніж сім'я, гроші і навіть кар'єра,... вона була моєю Вавилонською вежею. І я вдячний Богу, що Він не дав мені її добудувати, явивши до мене милість і дарувавши прощення, захистивши мене від ще більших помилок. Але це в минулому, хто у Христі той нова людина. З новим розумом і серцем.

- Як можна отримавши від Бога прощення і прийнявши Духа Святого жити справами плоті, любити старе минуле і підлаштовувати його до Христа?

- Як можна, будучи Божими дітьми, проповідуючи про вічне життя і порятунок, про любов до Бога, вбивати людину, забираючи в неї життя, дароване їй Господом?

- Як можна Богу та Ісусу говорити: «я люблю Тебе», - і ненавидіти ближнього? Чи нелицемірство це? Хтось скаже, то є і справедливі війни - це оборонні. Але на жаль, у них один корінь із загарбницькими - це гріх. І плід - смерть. І взагалі солдат не має повної і правдивої інформації про характер і причини війни, йому все підносять так, щоб це виглядало справедливо, спонукало до дій, виправдовуючи наказ «згори». Але почитайте що написано в Римлянам 12:18-21.

- Чим ще можна виправдати службу християн в армії? Випадком описаним у Діяннях Апостолів про сотника Корнилія? І сказати, спираючись на цей вірш: «Ось бачите, Бог не проти військових...». Але ці вірші говорять про те, що заради спасіння Ісус не робить різниці в професіях. Він помер за всіх: за професорів і неосвідчених, за лікарів і вчителів, за маніяків та інженерів, завоєнних, наркоманів, повій, директорів та двірників, за багатих і бідних. Бог дарує незаслужену доброту ( благодать ), дивлячись на смирення серця, а не на кількість добрих справ, освіту або національність.

- Хтось скаже: «А як розуміти настанови Іоанна Хрестителя солдатам, щоб ті нікого не кривдили і були задоволені платнею?». Дивіться, то був час ще Старого Заповіту, укладеного Богом з ізраїльським народом, згідно з яким євреї могли вбивати язичників, згадайте завоювання Ханаана, веління Бога Саулу, Давиду та ін. про знищення язичницьких племен. Іоанн Хреститель ніс своє служіння в рамках чинного тоді Заповіту Старого. (Ісус на той час ще не розкрив Свого вчення, не помер на стовпі ( хресті ), не пролив Свою Кров, щоб набув чинності Новий Заповіт, який позбавив Старий сили). А Ізраїль перебував під гнітом Риму. Це позначалося на всіх. Ізраїльські солдати отримували порівняно невелику платню, нарікали і компенсували свої недостачі, займаючись свавіллям серед свого народу.

Але з Новим Заповітом набуло чинності нове вчення, передане Богом-Отцем через Сина. Адже Ісус нічого не робив Сам від Себе, але виконував волю Небесного Батька: «Ви знаєте, що було сказано: люби ближнього свого, а ворога ненавидь! А Я кажу вам: любіть ворогів своїх, моліться за тих, хто переслідує вас» (Порівняйте з древ. грец. Євангелія від Матвія 5:43.) І далі: «Тільки так станете синами свого Небесного Батька». І найважливіше - ми маємо наказ про наслідування Ісусу Христу. Лише так зуміємо залишитися на шляху істини і зберегти спасіння.

- То як чинив Ісус? Чи вбив когось? Брав участь у війнах?

- Чи збирав бойовиків? Чи навчав апостолів дзюдо, самбо, стрільби з пістолета «по-македонськи», а також тактики ведення партизанської війни в гірській місцевості?

- Чи рвався Він у політику держави?

Прихильники служби християн в армії для виправдання тих, хто прийняв Христа і продовжує служити, використовують вірш з 1Коринфян 7:20: «Хто яким покликаний, нехай таким і залишається». Але він відноситься конкретно до теми тілесного рабства, що мало місце в той час. Як же це застосовувати до інших речей або випадків? А якби я на момент покаяння був би, ну, скажімо, директором фабрики з виготовлення наркотиків або адміністратором у державнолегалізованому будинку розпусти? Мені що так і залишатися? (Звісно, можна,...правда? Є свої плюси - великий дохід... відповідно солідні пожертвування в церкву). Що не підходить? Якась маячня виходить, чи не так? Де ж розсудливість і любов до Бога, Христа та істини, де жива чиста вода? Занадто багато стало вчителів, хоча справа не в кількості, а в якості. Це добре, що є багато тих, хто може навчити, але дуже погано, коли вони навчають хибності. Перед тим як щось просувати у вченні й підписуватися за нього від імені Бога, спробуйте застосувати це на практиці. Візьміть і розв'яжіть такі задачки:

Задача №1. Є дві держави, наприклад Україна і Росія. І в тієї і в інший є інший є свої армії, в яких служать християни, що в Українській, що в Російській. Уряд і так ясно язичницький, а якщо і називає себе християнським, то це лише ззовні. І тут спалахує конфлікт, скажімо на ґрунті природного газу. Українська сторона говорить своїм солдатам, що Росія не виконала своїх зобов'язань, не заплатила за транзит газу, та ще й привласнила український газ, що йде з Туркменістану. Росія своїм громадянам і солдатам видає таку інформацію: мовляв, Україна вступила в таємний договір із НАТО, краде газ, що йде до країн Європи, та ще й на додачу утискає права російських громадян і зазіхає на територію військових баз, що перебувають у Севастополі. Результатом стає збройна боротьба, в якій українські солдати-християни вбивають своїх російських братів і навпаки. Питання: «На чиєму боці Бог?» Як, перебуваючи в цьому грішному світі, можна вірити йому і тому, що він говорить.

Задача №2. Глава українського союзу баптистських церков, наприклад майор запасу ВПС, якого як військовозобов'язаного, призивають на війну, конфлікт той самий - Україна і Росія. А з боку Росії подібне відбувається з главою харизматичних церков. Тільки він не льотчик, а спецпризначенець. Питання: «Хто переможе? Баптисти чи харизмати?»

Завдання №3. Ви християнин і ваш син так само. Але вчора в бою йому відірвало руки і ноги. А сьогодні вам привезли його тіло. Питання: «ви раді?»... Якщо так, то мені вас шкода.

Вирішіть на дозвіллі ці задачки і подумайте, до чого призведе вчення сумісності християнства й армії. Подивіться на США та їхній християнський спосіб життя (я ні в якому разі не кажу про всіх християн США). Вони не соромляться називати себе віруючою нацією, говорити про те, як вони люблять Бога, і в той самий час скидають тонни бомб на Японію, В'єтнам, Афганістан, Ірак... скажете: «а як же брати участь у житті держави і суспільства?». Я не проти участі християн у житті держави. Мені самому подобається життя серед людей і з людьми, мені подобається порядок, але робити це потрібно, дотримуючись правил, встановлених Богом, залишаючись сіллю і світлом, а не стаючи співучасником у справах темряви. Так, ми покликані, щоб стати миротворцями, але не в блакитних шоломах ООН, а в числі свідків милості й любові Божої, поширюючи пізнання про Творця прикладом власного життя, відплачуючи Йому славою, а не шукаючи власного визнання.

І так ми підійшли безпосередньо до відповіді на питання: Чи сумісні армія і вчення Ісуса Христа? Відповім - НІ. Чи є гріхом для християнина служба в армії? Відповім - ТАК. Хто не згоден - це його особисте, але краще нехай задумається про наслідки. Ми живемо в останні часи... Диявол готує ґрунт для приходу, вживає всіх можливих заходів і докладає всіх наявних у нього сил, щоб, спотворивши й позбавивши життя вчення Ісуса, спокусити навіть обраних. Хоча це не найголовніше. Головне, що прихід Ісуса Христа як Царя царів і Судді праведного близько. У Ньому наша надія і життя. Але давайте не будемо забувати, що нам належить дати Йому звіт за свої слова і вчинки.

Не обманюйте себе: Бога не провести! Що людина сіє, те й пожне! Той, хто сіє на потіху своєї плотської природи, пожне з неї загибель; той, хто сіє для Духа, пожне від Духа вічне життя. (Прочитайте Галатам 6:7-8.)

(Автор невідомий)