Бог
April 24, 2023

ВЛАСТИВОСТІ ВЕЛИЧІ БОГА. ОСОБИСТІСТЬ. 

יהוה

Бог особистість. Це виняткова Всевишня Істота з самоусвідомленням і волею, здатна відчувати, вибирати та підтримувати взаємини з іншими особистими та соціальними істотами. Особистісний характер Бога виявляється у Писанні різними способами. Один з них - той факт, що Бог має Ім'я. У Нього є ім'я, яке Він дав Собі і через яке Він розкриває Себе. Коли Мойсей висловив розгубленість з приводу того, як відповісти ізраїльтянам, коли вони запитають Ім'я Бога, що послав його, Бог назвав Себе: «Я є Сущий [Я СТАНУ]» (Єгова, Яхве - Вихід 3:14). Тим самим Він показав, що Він не абстрактна істота, яка не пізнається, і не безлика сила. Крім Toгo, це Ім'я використовується не просто для позначення або опису Його, а й для звернення до Нього. У Буття 4:26 говориться, що люди почали закликати ім'я Єгови, а в Буття 12:8, що Авраам збудував жертовник і покликав Його Ім'я. У Пс.19:8,СП сказано, що віруючі «хваляться» ім'ям Єгови, а в Пс. 19:10,СП, що вони волають до Нього. Відповідно до Вих.20:7, Його Ім'я ніхто не повинен вживати бездумно чи нешанобливо. Всі, хто носять його ім'я, зобов'язані своєю поведінкою завжди приносити честь Богу і остерігатися завдати ганьби на Його святе Ім'я. Висока повага до імені є характерною ознакою особистості Бога. Якби йшлося про якесь місце або об'єкт, такої поваги не потрібно. З особистостями ж справа інакша. Єврейські імена були не просто ярликами, що відрізняють одну людину від іншої. А ось у нашому знеособленому суспільстві це саме так. Імена рідко вибираються осмислено, батьки зазвичай називають дитину тим чи іншим ім'ям просто тому, що воно їм подобається або зараз модно. У євреїв був зовсім інший підхід. Ім'я вибиралося дуже ретельно, з урахуванням його смислового навантаження. Євреї розглядали ім'я як втілення людини, що носила його, тоді як у нашому суспільстві роль імені з таким самим успіхом (якщо не з великим) може грати будь-яка цифра.

Називні імена Бога вказують на особистісний бік Його сутності. Вони перш за все ставляться до його взаємозв'язку з людьми, а не з природою. Як показано, справи Бога не пов'язані насамперед із природою. Зрозуміло, у деяких місцях, наприклад, у псалмах, ми бачимо і цей бік. Проте такого акценту на природу, як у багатьох інших релігіях, немає. Акцент, швидше, робиться на участі у напрямі та формуванні життя його шанувальників як в індивідуальному, так і в соціальному плані.

Наступна вказівка ​​на особистісну природу Бога – діла, якими Він займається. Біблія показує, що Він знає людей і спілкується з ними. У першому оповіданні про Його відносини з людиною (Буття 3) Бог розмовляє з Адамом і Євою, причому складається враження, що це було звичайною практикою. Це, безперечно, антропоморфічне зображення Бога, проте воно показує, що Він – особистість, пов'язана з людьми. Він має всі риси особистості: Він знає, відчуває, бажає, діє.

Це спричиняє певні наслідки. Оскільки Бог – особистість (Він показаний як наш Небесний Батько), стосунки з Ним характеризуються теплотою та розумінням. Бог - не якась контора чи установа, Він - не механізм чи комп'ютер, що автоматично забезпечує потреби людей. Він – знаючий, люблячий, добрий Батько. До Нього можна наблизитись. До Нього можна звертатись, і Він відповідає.

Далі наші стосунки з Богом – не вулиця з одностороннім рухом. Зрозуміло, Бог - об'єкт поклоніння та поваги. Але Він не просто приймає те, що ми Йому пропонуємо. Він - жива виняткова Всевишня Істота, що відповідає взаємністю. Він не просто Той, про Кого ми чуємо, а Той, Kого ми зустрічаємо і знаємо. До Бога треба ставитися як до Всесвишньої Істоти, а не як до об'єкта чи сили. Його не можна використовувати, і Їм не можна маніпулювати. Наше мислення та наші справи часом відображають такий погляд, але він не відповідає біблійній картині. Уявлення, що Бога можна використати і що Він просто вирішує наші проблеми та задовольняє наші потреби, – це не правдива релігія. Такі спроби користуватися Ним у своїх інтересах відносяться, швидше, до галузі магії чи технології.

Бог - ціль у Собі, а не засіб досягнення мети. Цінність Його для нас полягає в тому, який Він є, а не просто в тому, що Він робить. Пояснення першої заповіді: «Хай не буде в тебе інших богів перед Моїм обличчям» (Вих. 20:3) дано в попередньому вірші: «Я Єгова, Бог твій, який вивів тебе з землі Єгипетської». Ми неправильно розуміємо це місце, якщо тлумачимо його в тому сенсі, що ізраїльтяни повинні були ставити Бога на перше місце через Його справи і що з почуття вдячності вони повинні були вважати Його єдиним Богом. Скоріше, його справи виступали доказом його сутності. Любити Його і служити Йому треба виходячи з Того, Хто Він є, відводячи Йому не просто особливу, а виняткову роль. Бога як особистість треба любити за те, Хто Він є, а не за те, що Він може робити для нас.